Pandant Független Mérőlaboratórium

Akkreditált Vizsgálólaboratórium 

 

meres 13 Lakókörnyezetünkben szinte mindenhol találkozhatunk már adótornyokkal, bázisállomásokkal, ahogy egyre inkább terjed azon szolgáltatások köre, amelyek vezeték nélküli átvitelt használnak. A mobiltelefonok használatának elterjedése, a mobil beszéd- és adatforgalom növekedése és az erre irányuló további igény a bázisállomások számának növelését és az azokon levő berendezések, antennák számának bővítését teszi szükségessé. A vezeték nélküli internethozzáférés igénye szintén hozzájárul a környezetünkben levő adóberendezések számának növekedéséhez, gondoljunk csak a nyilvános, pl. kávézókban működő hotspotokra, az irodai wifi hálózatokra. Az elektromágneses sugárzást kibocsátó eszközök megjelennek a lakásunkban is - a mobiltelefonokon kívül egyre több háztartásban használnak wifi routereket internetmegosztáshoz, a számítógépek hálózatba kapcsolásához; de sugároznak a mikrohullámú sütők és a katódsugárcsöves monitorok is. A szinte mindenhol jelenlévő berendezésekből keletkező és összeadódó mesterséges sugárzást elektroszmognak is nevezik.

A sugárforrások teljesítménye nagyon eltérő: a nagyteljesítményű radaroktól és műsorszóró adóktól az egészen kis teljesítményű wifi routerekig terjed. Ezek az eszközök a rádiófrekvenciás és mikrohullámú tartományban üzemelnek és ún. nem ionizáló sugárzást hoznak létre. Az ionizáló (radioaktív) sugárzással szemben a nem ionizáló sugárzás hatásai kevésbé ismertek, de a sugárzásnak való kitettségtől (expozíció) függően hatnak, hathatnak szervezetünkre. meres 14 Éppen ezért az embert érő sugárterhelés korlátozására már a 90-es évek végétől léteznek határértékek (ICNIRP) a lakossági és a munkahelyi (foglalkozási) expozícióra vonatkozóan.

Azóta jelentek meg újabb ajánlások (ICNIRP 2010, Directive 2013/35/E)  amelyekben a határértékek is változtak. A határértékek hazai rendeletek formájában is kiadásra kerültek. A 63/2004. (VII. 26.) ESzCsM rendelet a lakossági egészségügyi követelményeket, a 33/2016 EMMI (XI. 29.) rendelet a munkavállalókra vonatkozó egészségi és biztonsági követelményeket határozza meg.

Mérőlaboratóriumunk nemzetközi ajánlások és hazai szabványok figyelembe vételével kidolgozott eljárással rendelkezik az emberi testet érő expozíció mérésére. Műszereinkkel a rádiófrekvenciás és mikrohullámú tartományban tudunk méréseket végezni. A mérési adatok alapján, azok kiértékelése után megállapítható, hogy a kérdéses területen vagy helyen az elektromágneses tér nagysága megfelel-e a rendeletben, ajánlásban meghatározott határértékeknek vagy túllépi azt.

meres 16 A nem ionizáló sugárzásról bővebben: Magyar Tudomány, 2002 augusztus


Pandant TMSZ Kft. - 1045 Budapest, Istvántelki u. 8.
Tel.: +36 1 370 2333 - Fax: +36 1 422 1651
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - www.pandant.hu